Forum Forum Motorowodne -
Forum pierwszego w Polsce magazynu o łodziach i jachtach motorowych, skuterach wodnych.

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ograniczenie prędkości Bełdany
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Motorowodne - "Przegląd Motorowodny" Strona Główna -> Gdzie pływam
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jacor

PostWysłany: Nie Lut 21, 2010 11:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jedyny konkret który wynika z wcześniejszych wypowiedzi jest taki że robimy falę. To fakt, kazdy obiekt poruszający sie w wodzie fale wytwarza, jej wielkość zależy od prędkości,kształtu i wielkości obiektu. My na pewno pływamy szybciej niz zeglarze wiec wytwarzamy wieksze fale.Nie mogę natomisat zrozumieć dlaczego ktoś wypływajacy na zaglówce z portu oczekuje ze bedzie płynął po powierzchni gładkiej jak stól,bez wstrząsów ,przechyłów i kołysania.Jesli kołysze na wodzie a brak motorówek to do kogo maja pretensie żeglarze, do wiatru?chmur?niżów,wyżów?Nie ma sensu dzielić ludzi w zależności od wielkości posiadanych łodzi czy tez rodzaju napędu, burak jest zawsze burakiem i zadna łódz tego nie zmieni, bardzo często płynąc przykładnie wytyczonym szlakiem widze zaciśnięte kułaki i palce pukające w czoło, staram się w tym momencie przesyłać wszystkim żeglarskie pozdrowienie i tyle. Przestrzegajmy wszyscy przepisów prawa, dodajmy jak najwięcej kultury osobistej i nie przejmujmy sie sfrustrowanymi,zakompleksionymi pseudowodniakami bez krzty umiejętności, jesli za bardzo ich buja niech przerzucą sie na szachy albo spędzają weekend w porcie,gorzałka smakuje tak samo.

Ostatnio zmieniony przez Jacor dnia Czw Lut 25, 2010 7:04 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Brodacz1

PostWysłany: Czw Lut 25, 2010 7:50 am    Temat postu: Bełdany Odpowiedz z cytatem

Jacku zgadzam sie z toba w zupełności ale ....właśnie chodzi o to minimum kultury i śmiem twierdzić Czym większa łodz tym mniej kultury.no może z małymi wyjątkami
Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
elpazo

PostWysłany: Pią Lut 26, 2010 1:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pływając sam staram się omijać żeglarzy szerokim łukiem aby nie wchodzić w konflikty z nimi jak trzeba zamykam manetkę dużo wcześniej aby dać im żyć na wodzie i jakoś nie mam z tego powodu konfliktu, ale uwierzcie jak widzę ogolonego skuterowca i co wyprawiają na wodzie sam bym kałacha wyciągną, Odnoszę wrażenie że wsiadając na skuter mózg im gdzieś wyparował.
Powrót do góry
Brodacz1

PostWysłany: Sob Lut 27, 2010 5:36 pm    Temat postu: kultura pływania Odpowiedz z cytatem

otuż to .rozumiem że woda jest dla wszyskich ale ......to co oni wyprawiają .Czy nie można wydzielic im jakiś akwen i tam niech sie kaleczą sami .Sam kilka razy cudem udało sie uniknąć kolizji.
Powrót do góry
BESTBOATS.PL

PostWysłany: Nie Lut 28, 2010 12:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

panowie, jeżeli jakiemuś "żeglarzowi" przeszkadza fala kilwateru motorówki to sorry za wyrażenie, ale d..a z niego nie żeglarz.

Woda jest dla każdego i jeżeli komuś przeszkadza czyjs kilwater to niech zmieni akwen.

Może mam trochę mało informacji jak to wygląda np. na Zegrzu, ale na akwenie w mojej okolicy nikt nikomu nie przeszkadza.

Pamiętam, jak kiedyś płynąłem obok dużej ilości żaglówek rzeką dziwną- płynąłem w ślizgu- kilku machało na powitanie, kilku wymachiwało środkowym palcem, mimo że mam duże doświadczenie nie czuję się winny. Sorry macie Panowie problem, to idźcie na piwo.

Moim zdaniem sprawa wyglądałaby inaczej, gdyby stali na kotwicy- wiadomo może ją zerwać, ostro buja, a ja właśnie piję kawę. W czasie ruchu fale kilwateru nie są złe...

Brodacz1

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 6:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kilka lat wstecz na Wigrach przeżyłem biały szkwał .wywrotke miało 5 łodzi na 40-50 pływających Przykładową akcja popisała sie POLICJA - chyle czoła to chyba jedyne jezioro w Polsce a pływam 40 lat gdzie cos takiego napotkałem .Podpływali do brzegu sprawdzając cumowanie poszczególnych łodzi Tych 5 łodzi po prostu już nie zdążyli zmusic do zacumowania .Prawda że jest to rzeczx godna opisania .inni ograniczaja się do sprawdzenia motorowodniakom papierów i sprzętu a 30-40 % żeglaży pływa bez uprawnień
Powrót do góry
mihowe

PostWysłany: Nie Cze 20, 2010 10:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolego elpazo!
Czytam to forum od jakiegoś czasu, ale zarejestrowałem sie dopiero po przeczytaniu twojego posta.
Chciałbym zwrócić uwagę na to że jak juz parę osób w tym temacie napisało,
chamstwo jest wszędzie i na żaglówkach i na motorówkach.
Pisząc słowa "ogolonego skuterowca" stanęłeś po stronie chamstwa.
Dlaczego? Sam sobie odpowiedz.
pozdrawiam
Powrót do góry
mihowe

PostWysłany: Nie Cze 20, 2010 11:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brodacz1
Co rozumiesz poprzez "co oni wyprawiają" i "kaleczą się sami".
Czy przeszkadza ci "skuterowiec" który wariuje sobie w bezpiecznym miejscu i zdala od innych.
Bo jeżeli szaleje sobie blisko plaży to są na to odpowiednie przepisy, i to jest zwyczajne chamstwo. Takie samo jak to kiedy przepływam sobie skuterem niedaleko żaglówki i widzę środkowy palec.
Niech ktoś odpowie: W czym przeszkadza żeglażowi przepływający w poblizu skuter wodny?
Przedewszystkim okażmy sobie wiecej szacunku i nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka.

P.S.
Pozdrowienia dla kolegi perva. Ostatnio mieliśmy okazję się poznać.
To jeden z prawdziwych wodniaków.
Powrót do góry
Mariusz

PostWysłany: Nie Cze 20, 2010 11:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mihowe napisał:
Pisząc słowa "ogolonego skuterowca" stanęłeś po stronie chamstwa.
Dlaczego? Sam sobie odpowiedz.
pozdrawiam

Stereotyp jest własnie taki: ogolony, z łancuchem na szyi i jeszcze do tego amstaf lub inny pies na smyczy:) Oczywiscie brak włosów nie moze byc przyczyna takiego lub innego zachowania, ja nie oceniam ludzi po fryzurze:)ale jak wiesz agresja budzi agresję.Osobiscie nie jestem wrogiem skuterów, i plywajacych na nich ludzi, ale wszystko musi byc OK , nie mozna nawzajem sobie przeszkadzac i utrudniac zycia, a z tym czesto bywa róznie:)

elpazo

PostWysłany: Pon Cze 21, 2010 9:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na plażę przychodzi trzech pakerów wypożycza dwa skutery i szaleje między ludźmi, nie zwracając uwagi na nic popisując się swoimi miernymi umiejętnościami na przemian z tym trzecim.Uwagi matek nie robią na nich większego wrażenia . Na drugi dzień to samo i właściciel nie jest w stanie ich uspokoić bo i po co skoro kasa płynie. W trzecim dniu przychodzi dwóch kolesi z innej stajni i w południe chce wodować dwa skutery z lawety nie dogadali się więc pojechali na drugi koniec plaży i nie bacząc na nic zjechali i się zwodowali, tylko mieli pecha bo zagrzebali swoje nowe auto Audi Q-7. kosztowało to ich parę złotych za wyciągnięcie i mandat co ich mocno ostudziło skoro zrezygnowali z dalszej zabawy.Na jednym z zalewów na Dolnym Śląsku, trzech mięśniaków urządziło se slalom między łodziami wędkarskimi czując się bezkarnie trwało to kilkanaście godzin gdzie nie pomagały groźby prośby, tylko się przeliczyli bo kolesie z łodzi dogadali się z kolesiami na brzegu, mięśniaki dostali taki łomot że do dzisiaj ten zalew unikają szerokim łukiem. Mihowe skoro uważasz że takie zachowanie jest cacy to mogę stać po stronie chamstwa, do normalnie zachowujących się pasjonatów nie mam żadnych zastrzeżeń zgodzę się natomiast że wśród motorowodniaków i żeglarzy tez trafiają się czarne owce lecz dużo rzadziej.
Powrót do góry
mihowe

PostWysłany: Wto Cze 22, 2010 5:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Elpazo, a skąd przyszło Ci do głowy że ja uważam takie zachowanie za cacy.
A nie znasz przypadkiem jakiejś pozytywnej chistoryjki ze skuterowcami. Pewnie nie, bo i tak byś tego nie zauważył.
A w czym lepsi byli ci mięśniaki co spuścili łomot "skuterowcom". Niczym sie od nich nie różnili. Jeżeli uważasz że chamstwem należy zwalczać chamstwo,
to choćbyś w życiu skutera nawet nie dotkną to jesteś takim samym "mięśniakiem pakerem i chamem co oni".
Prawda jest taka, że najczęściej takie sytuacje powodują ludzie którzy nie mają patentu i bez żadnej wiedzy o zachowaniu na wodzie wypożyczają skutery.
Teraz pytanie: kto jest bardziej winień takim patologiom? Ci co wypozyczają czy ten co im wypozyczył te skutery mając świadomość, że nie mają oni pojęcia jak korzystać z wody. I gdzie w tym czasie jest policja? Dlaczego widząc te sytuacje na wodzie nie wezwałeś policjii,
tylko biernie się temu przyglądałeś. Nadal uważasz że jesteś lepszy?
Teraz moja chistoryjka:
Wariujemy sobie na skuterach (dla ciebie może byc że sie kaleczymy), w poblizu żadnych łodzi. Jakieś 500m od nas pole namiotowe i dzika plaża. Na plaży siedzi sobie pani i czyta gazetkę. Po ok. godzinie przypływa do nas policja. Po sprawdzeniu dokumentów i trzeżwości stwierdzili, że w sumie nie łamiemy zadnych przepisów, ale musieli nas skontrolować bo mieli wezwanie. Powiedzieli że jakiejś kobiecie przeszkadza hałas, jednak tu nie ma strefy ciszy. Odpływając życzyli nam miłego wypoczynku.
Morał z tego taki, że przez powielanie stereotypów ludziom się wydaje, że jak czytają gazetkę na brzegu to nawet komar nie może w pobliżu latać. A przecież dookoła jest setki jezior na których jest strefa ciszy.
Dlatego kolego elpazo nie powielaj stereotypów. Dla ciebie pewnie każdy policjant to ZOMO-wiec, motocyklista to dawca a skuterowiec to bezmózg, ale uwiez mi to nie jest prawda. Debil wszędzie jest debilem, na skuterze , w klubie, za kierownicą, i na ulicy.
Powrót do góry
elpazo

PostWysłany: Wto Cze 22, 2010 8:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Słuchaj gnojku od chamów mnie nie wyzywaj bo za młody jesteś kiedy ja kupiłem 1 skuter ty boso za orkiestra latałeś a bo było to w 1992roku. Skoro zachowujesz się normalnie to te teksty Cie nie dotyczyły. 40lat uprawiałem wyczynowo sporty motorowodne więc taki cwaniaczek na mnie wrażenia nie robi. Pozdrawiam Elpazo

PS. Na ten temat koniec komentarzy.
Powrót do góry
mihowe

PostWysłany: Sro Cze 23, 2010 4:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

elpazo napisał:
Słuchaj gnojku od chamów mnie nie wyzywaj bo za młody jesteś kiedy ja kupiłem 1 skuter ty boso za orkiestra latałeś a bo było to w 1992roku. Skoro zachowujesz się normalnie to te teksty Cie nie dotyczyły. 40lat uprawiałem wyczynowo sporty motorowodne więc taki cwaniaczek na mnie wrażenia nie robi. Pozdrawiam Elpazo

PS. Na ten temat koniec komentarzy.

No i wyszło szydło z worka. Jednak nie wiele się pomyliłem.
A mówią że to młodzi nie mają szacunku do starszych. Z moich obserwacji wynika jednak zupełnie inny obraz, a to jest jeden z wielu przykładów.
Oczywiście nie będę się z tobą licytował "o zarost" o tobie wiem niewiele i ty o mnie również, ale muszę przyznać że pokazałeś klasę.
pozdrawiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Motorowodne - "Przegląd Motorowodny" Strona Główna -> Gdzie pływam Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: